Историја манастира Драганац

Manastir Draganac

Манастир Светог архангела Гаврила, познат под именом Драганац, налази се недалеко од Прилепца, родног места кнеза Лазара. Манастир је 1381. године подигао кнез Лазар као метох манастира Раванице, када је село у коме је саграђен манастир названо по кнежевој ћерки Драгани, што се помиње у Раваничкој повељи. У неким архивима се навoди да је овај манастир задужбина краља Милутина, а у другима да га је изградио Константин, син краља Милутина. Мало је познато о раној историји манастира Драганац, јер је подручје Ново Брдо у којем се налази манастир разорено током турске инвазије 1455. године. Међутим, може се претпоставити да је манастир повезан са средњовековним српским градом Ново Брдо, који је био центар за рударство сребра, злата, платине и других племенитих метала и био је познат широм Европе у то доба.

На месту старе средњевековне цркве између 1865. и 1869. године саграђена је нова црква посвећена Светом Архангелу Гаврилу. Изградњу цркве помогао је извесни кнез Михаило, који је за ту прилику уложио 100 дуката. У манастиру Драганцу је убрзо отворена и једна од првих школа. За време турске владавине манастир Драганац је био оштећен, а 1868. године је обновљен. У периоду комунистичке власти манастир је био опустео а у њему је било смештено сиротиште.

Тек одскора је у њему поново обновљен монашки живот. Захваљујући великом труду монаха Епархије Рашко-призренске и косовско-метохијске, манастира Дечани и локалног становништва и уз помоћ Сектора за бригу о културном наслеђу и сарадњу са СПЦ стари конак је обновљен, додате су нове келије и саграђене радионице за монахе. Тренутно су у току радови на унутрашњем уређењу конака.

Манастир се налази у источном делу Косова насељеном претежно Србима тако да је без икаквих оштећења преживео рат 1998-1999. Манастир је центар духовног и мисионарског рада у овом крају.

Од 2011 године игуман манастира Драганац је отац Иларион – Дечанац, познат још и као некадашњи глумац Растко Лупуловић. Тренутно братство броји преко 10 чланова.

Сваке године на празник Живоносног Источника, то јест Светлог или Источног петка у порти манастира се одржава  Сабор. Како вели садашњи игуман манастира отац Иларион : ” Народ у Косовском Поморављу негује Сабор као своју традицију вековима. Тако је и до данашњих дана, народ тиме доказује стару изреку да је невоља за кратко време, а радост увек и довека. ”

Испред манастира се налази извор чудотворне воде, познат у народу по својим лековитим својствима.

Манастир Драганац

Манастир Драганац

Манастир Драганац

Манастир Драганац

Манастир Драганац

Манастир Драганац

Манастир Драганац

Манастир Драганац

Манастир Драганац