Руденица

Историја манастира Светог пророка Илије, Руденица

Manastir Rudenica

Манастир Руденица се налази у близини Александровца код села Руденице и припада Епархији крушевачкој Српске православне цркве. Подигли су га властелин Вукашин и његова супруга Вукосава, крајем XIV и почетком XV века, а његов живопис је настао између 1402. и 1405. године. Манастирска црква, посвећена светом Илији, има основу триконхоса сажетог облика и припада Моравском стилу. Током наредних векова црква је порушена и напуштена, а обновљена је 1936. године.

Радови на заштити њеног живописа су урађени 1971. године, док јој је архитектура конзервирана 1996. године. Данас се налази под заштитом републике Србије, као споменик културе од великог значаја.

Архитектура

Црква у Руденици има основу триконхоса сажетог типа, са апсидама које су споља петостране, а изнутра полукружне. На западној страни се налази нартекс над којим се уздиже ниска калота, док се над самом црквом налази осмострана купола. Њена спољашњост је омалтерисана и подељена је на два неједнака дела кордонским венцем. Камене розете су смештене изнад, док се у области испод њега налазе прозори (бифоре). Иако нема, за Моравски стил уобичајеног украсног зидања комбинацијом опеке и цигле, сама омалтерисана фасада је украшена сликарским опонашањем ћелијастог начина зидања.

Сликарство

Живопис у цркви је очуван само делимично, у њеном доњем делу, пошто је дуго времена била порушена. Његов аутор је био сликар Теодор чије сликарство је уситњених облика с лирским сензибилитетом, изведено иконописачком префињеношћу. Сачувани су ктиторски портрети, уз које су насликани тадашњи владари Србије, браћа Стефан (кнез 1389-1402, деспот 1402-1427) и Вук Лазаревић. Фреске Светаца су насликане у стојећем положају у доњој зони, док се у простору изнад налазе само попрсја, која нису представљена у медаљонима. У унутрашњости цркве се још могу видети сцене из Страдања Христовог и Великих празника. Сликар Теодор се потписао испод фреске мртвог Христа, која се налази у ниши проскомидије.