Девич

Историја манастира Девич

Manastir Devic

Манастир Девич се налази у Дреници, под главним венцем истоимене планине, изнад Маринског потока на око 2 километра јужно од Србице.

Подигнут је почетком XV века и први ктитор био је Јоаникије Девички, светитељ за кога је везана сва прошлост ове светиње.

На том месту је око 1434. у спомен оздрављења своје кћери – девице ( по чему је манастир и добио име) деспот Ђурађ Бранковић подигао другу цркву – цркву Ваведења Пресвете Богородице.

Манастир је имао четири храмовна дела који су по величини и облику различити. Поседовао је богату збирку рукописних и штампаних књига (по неким подацима у манастиру је 1872. било преко 100 рукописних и око 10 штампаних српских књига).

Балисти су с пролећа 1941. минирали, разорили и спалили цркаве и конаке манастира. Срушен је до темеља. Том приликом изгореле су све манастирске књиге и иконостас са иконама, како оним из ранијег периода, тако и оним из III и II века. Балисти нису поштедели ниједну српску светињу, па ни оне где су се дешавала исцељења и припадницима албанског народа.

До данас манастир је четири пута рушен до темеља.

Приликом извођења конзерваторских радова током 1966. у северном параклису откривене су фреске из времена првог фрескописања манастира. Поред лика светог Јоаникија Девичког у одећи великосхимника и са очуваним натписом у коме стоји да је он „први ктитор места сего“ очуван је и лик светог Акакија и композиције Свадба у Кани Галилејској и Исцељење раслабљеног. Затим, добро су очуване сликане представе.

Поклоњења Агнецу са светим архијерејима и Богородицом, Благовести и Вазнесење Христово.

Током 1998. манастир Девич и његова економија су често под снажним дејством ватреног оружја. Више пута је гранатиран. Документована је и штета настала услед поготка једне гранате у кров цркве. Једна британска екипа је снимила и терористичка дејства ватреним оружјем по економији манастира док су монахиње радиле у пољу. Овај филм је јавно приказиван, између осталог и на Косову и Метохији.

ОВК је 1998. проглашена терористичком организацијом у САД.

Oд 13. до 16. јула 1999. године монахиње манастира Девич су заробљене од терориста ОВК. Том приликом манастир је опустошен. Опљачкано је све осим непокретности: возила, пољопривредне и друге машине, апарати, бела техника… Свештене ствари су оскрнављене, стакла у манастиру полупана, ћивот св. Јоаникија Девичког разбијен…

Данас се припадници ОВК налазе у КЗК (Косовском заштитном корпусу) и КПС (Косовска полицијска служба) и на другим функцијама у власти косовских институција. Са друге стране, Косово и Метохија су званично под контролом међународних снага – УНМИК-а и КФОР-а, чији је мандат да помогну у спровођењу Rезолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Косово и Метохија је проблем који не може да остане без одговора.