Преображење

Историја манастира Преображење

Manastir Preobrazenje

Манастир Преображење данас се налази са десне стране Западне Мораве, на северним обронцима Овчара. Наспрам манастира, преко реке, смештена железничка станица у Овчар Бањи, где се некада налазио манастир, испод литица Каблара.

Први помен манастира Преображења у писаним изворима везан је за 1525. годину. Стари манастир Преображење је порушен како би се изградила железничка пруга према Ужицу. Постоје бројни записи о томе какве су последице имали људи који су одобрили и наредили рушење овог манастира. Епископ Николај Велимировић је 1938. године покренуо иницијативу за изградњу новог манастира Преображења. Сада је то грађевина квадратне основе са плитком олтарском апсидом.

Преображењска црква је мала и осликао је Иван Мељинков који је 1940 год. урадио иконе,дуборез иконостаса и две фреске. У порти постоји и леп звоник.Ново Преображење је освештао Свети Владика Жички Николај на дан Покрова Пресвете Богородице 1940 год. Манастир је мушки и активан је.У подножју манастира, на путу, налази се извор.