Високи Дечани

Историја манастира Високи Дечани

„Захвалан Богу за сва добра, која ми је пoдарио, покрећем изградњу дома мога свевишњег Господа, који ће, пошто буде изграђен, бити украшен у свој својој унутрашњој и слољашњој лепоти“. Тим речима почиње манастирска оснивачка повеља светог краља Стефана Уроша III Немање. Манастир Високи Дечани основао је српски краљ Стефан III 1327. године. Свих седам векова његове историје уочљиво је на излизаном мермерном степеништу северног улаза у цркву, које су стрпљиво исклесала стопала монаха, њима се непрекидно пењући на путу ка служби.

Изградња храма поверена је архитекти из Котора (данас град у Црној Гори), који се у то време налазио у саставу Млетачке Републике. Његово име, забележено на различитим натписима на спољним зидовима цркве, је фра Вито, име фрањевачког монаха, које, по својој функцији, симболизује мост између Истока и Запада, који Дечани кроз своју историју такође вековима представљају.

Спољашњост цркве представља елегантну мешавину романичког и готског стила са бифорама и трифорама, ниским рељефима и скулптурама, које красе фасаду, док су кров, као и купола, израђени од олова како се то чинило у стара времена. Висока 29 метара, црква оправдава свој назив Високи Дечани. Детаљније>>

Архитектура

Живопис

Ризница

Manastir Visoki Decani

Манастир Високи Дечани