Минеј

Минеј месечни (од μηναιον – месец) садржи променљиве молитве за сваки дан у години, по датумима сваког месеца, за непокретне празнике (то јест такве који долазе увек одређеног дана у одређеном месецу). Стога се месечни минеј, у складу са бројем месеци у години, састоји од дванаест књига. На крају сваке књиге штампају се посебне богородичне васкрсне песме, или тзв. догматици, богородичне васкрсне које се пјевају после стихира на стиховње, богородичне које се певају „када има ‘Слава’ светоме у Минеју“; затим отпуститељни богородични које се пјевају после тропара у недељне и празничне дане, и богородични отпуститељни које се пјевају обичним данима после тропара.

Осим месечног Минеја постоји још и такозвани Минеј празнични, или „Антологион“, или „Трефологион“, „Цветослов“, који садржи службе изабране из месечног Минеја за Господње, Богородичине и нарочито поштоване празнике у част неких светих.

Општи Минеј садржи променљиве молитве не за сваког светог посебно, као месечни Минеј, него за сваки збор светих одвојено, на пример, општа служба за апостоле, мученике, светитеље итд. Осим служби светима он такође садржи општи поредак празника Господњих, Богородичиних, крсту, анђелима, претечи и саборима.

Општи Минеј има двојаку употребу; као прво, он је неопходан уз месечни Минеј, када треба да се обави служба оним светима за које није написана посебна служба у месечном Минеју; као друго, у сиромашним црквама, где нема читавог комплета богослужбених књига, општи Минеј служи као замена за дванаест томова месечног Минеја.

Постоји још и допунски Минеј, са службама недавно прослављеним светитељима, које из тог разлога нису ушле у месечни Минеј.

Андроид апликација Минеј садржи:

– Молитвеник, који укључује разне молитве, псалтир, акатисте, каноне, тропаре (за целу годину (по месецима), Васкршњи, општи, свакодневни тропари итд.).
– Програм такође садржи Православни Црквени календар са датумима постова у току целе године. Православни Црквени календар аутоматски прилагођава покретне празнике и постове за сваку годину према Васкрсу.
– Православни Црквени календар аутоматски прилагођава покретне празнике и постове за сваку годину према Васкрсу.
– На календару такође постоји распоред читања апостола и јеванђеља за сваки дан у години. Корисници на врло лак начин могу да прочитају зачало од апостола и јеванђеља кликом на линк за текући дан.
– У делу разне књиге ту су Свето Писмо, тумачења Светог Писма, књиге о посту и исповести и разне друге.
У разним додацима налазе се следећи програми:

  • израчунавање датума православног Васкрса
  • конвертор датума
  • израчунавање православних постова и трапавих седмица
  • Помјаник
  • Поред наведеног програм садржи и widget – 4×2.

СЛАВА БОГУ НА СВЕМУ! АМИН.

Господе Исусе Христе, Сине Божији, ради молитава Пречисте Твоје Матере, преподобних и богоносних Отаца наших, и свих Светих, помилуј и спаси нас грешне. Амин.

Ако желите да подржите даљи рад и труд око израде андроид апп можете донирати путем pay palа.

Све грешке, неправилности, примедбе и сугестије су добродошле!

Pravoslavac android app

 

Minej android app

Minej android app

Minej android app

Minej android app

Minej android app
 

Minej android app

Minej android app

Minej android app

Minej android app

Minej android app

Minej android app

Minej android app