Каменица

Историја манастира Каменица

Manastir Kamenica

Недалеко од села Каменица, налази се манастир светог великомученика Георгија. Подигнут је након пада Српске деспотовине 1459. године, на месту старог светилишта из античког периода. Манастир је био један од највећих манастира нишке области у средњем веку. Први писани подаци о манастиру налазе се у турским пописима из 1498, 1515. и 1553. године. У XVI веку у манастиру се налазила школа, а монаси су се бавили преписивачком делатношћу. 1515. године непознати монах је преписао Минеј за месец август, а 1553. године јерођакон Арсеније је написао и украсио Минеј за месец септембар. Овај Минеј данас се чува у манастиру Шишатовац на Фрушкој Гори. 1553. године манастир има игумана Григорија и духовника Леонтија. Манастир је страдао у турским најездама, па су монаси бежећи преко Саве и Дунава са собом понели и књиге.

Манастир је дуго био у рушевинама, затрпан и заборављен. Пронађен је археолошким ископавањима 1988. године. Ископавања су добровољно вршили мештани села Каменица, уз надзор Завода за заштиту споменика из Ниша. Пронађено је нешто турског и аустријског новца и један ковани крст од гвожђа, што је нумерисано и предато нишком Музеју. Откривени темељи показали су да је Црква била једнобродна грађевина са полукружном апсидом на Истоку и припратом на западној страни. Часна трпеза био је римски жртвеник из античког периода, а римске опеке покривале су подове наоса и припрате. Простор северно од Цркве је коришћен за сахрањивање. Пронађена је и мермерна плоча са Христовим монограмом, која сада служи као амвонска розета у храму светог Николаја у селу Каменица.

Нова Црква светог великомученика Георгија је једнобродна грађевина са звоником изнад улаза. Цркву је осветио владика нишки Иринеј 2005. године. На источној страни од Цркве налази се монашко гробље. Није истражено у целини. Подигнута је нова чесма испод Цркве и пешачки мост преко реке. Подигнут је и нови трем поред Цркве. Благословом епископа нишког Иринеја, овај храм је метох манастира светог Јована Крститеља у Горњем Матејевцу.