Бишња

Историја манастира Бишња

Manastir Bisnja

Манастир Бишња је посвећен Покрову Пресвете Богородице и подигнут је у мјесту Доња Бишња, 5 километара од Дервенте, идући према Календеровцима.

Као и многи наши стари манастири, које су подизали задужбинари, и овај манастир слиједи исту традицију. Њега је подигао Ратко Ђекић, који живи и ради у Америци (Сан Дијего).

Задужбинар, Ратко Ђекић, је 1996. године, уз сагласност браће и сестара, поклонио од оца наслијеђену имовину цркви, а благословом тадашњег епископа зворничко-тузланског Г. Василија (Качавенда), 2002. године, почео са градњом манастирске цркве и конака.

Након четири године, сазидан је двоспратни конак и једнобродна црква византијског типа са три апсиде (двије пјевничке и олтарска), једном куполом и звоником на „преслицу“.

Епископ Василије, 04. фебруара 2006. године шаље јеромонаха Симеона (Обреновић) из манастира Озрен, кога поставља за старјешину, а из манастира Св. Василија Острошког у Бијељини, шаље искушеника Ненада Тешића. Исте године, 18. јуна, поменути епископ Василије уз саслужење епископа западно-америчког Г. Максима (Васиљевић), бројног свештенства и народа, осветио је ову новоосновану светопокровску обитељ. Јеромонаха Симеона је одликовао у чин синђела, а задужбинара Ратка Ђекића орденом Светога Саве првог степена.

Јужно од конака налази се кућа у којој је задужбинар Ратко боравио прије него што је отишао у Америку 1967. године. Ова кућа је реновирана из темеља и проширена за једну просторију. Сада, један дио ње служи као завичајни музеј који је основан 2007. године и сада већ има доста прикупљених предмета који су раније кориштени у домаћинству или при обради земље.

Сву резбарију у манастирској цркви, радио је Александар Нинковић из Модриче, а иконе на иконостасу Петар Билић из Београда…

Почетком Марта 2010. године, почели су радови на осликавању (живописању) манастирске цркве. Радови се изводе модерном „секо“ техником, акрилним бојама на воденој бази које изводи група живописаца из Зворника: Велибор Билић, Борис Југовић, Ненад Глишић и Дејан Дувњак, на челу са Данијелом Билићем. Стил живописања почива у основама византијског живописачког наслијеђа, са узором у мајсторима сликања Душанове и Милутинове дворске сликарске школе, а уобличен нотом личног израза ове сликарске групе. Радови на осликавању храма су завршени крајем 2011. године…

Средином 2012. године отпочета је градња малог параклиса смјештеног сјевероисточно од манастирске цркве, чији задужбинар је Благоје Симић из Дервенте…

Исте године, октобра мјесеца, отпочети су радови на једном објекту, западно од манастирске цркве који би имао велики подрум за економију, а изнад њега, у сутерену, простирала би се велика трпезарија за народ…

Братство манастира одржава воћњак (око 1800 садница јабуке и крушке) уз стручну помоћ Душана Давидовића из Поточана код Прњавора. Од убраних плодова воћа они производе ракију од виљамовке, шљиве и ликер од вишње, што је и главна економија овог манастира.