Топлица

Историја манастира Топлица

Манастирски храм: Градња тробродног храма је почела 2007. године, а исте године 16. јуна темеље је осветио Епископ зворничко-тузлански Василије. Пројекат је израдио Видан Јанковић родом из Прибидола, а настањен у Ужицу. Сазидан је од ситне цигле димензија 14х8 метара, покривен је бакром. Има једну куполу и звоник са три звона. Храм је завршен 2009. године и 12. јула 2011. године освештан је руком Епископа Василија.

Према предању некада је на овом простору био манастир, али о њему нема ближих података. Прије Другог свјетског рата свештеник Симо је хтио да на овом мјесту подигне храм посвећен свим српским жртвама страдалим у многим ратовима. Ипак, рат га је спријечио да оствари ту своју намјеру, а и сам је страдао током рата. Тек сада је остварена намјера проте Симе и подигнут је храм који је проглашен манастиром.

Ктитори, добротвори и приложници: Јово Михајловић, Радивоје Лазић, Миленко Ковачевић, Србо Марковић, Раде и Слободан Јовичић, Остоја Перић, Горан Марковић, свештеник Димитрије Ксмановић и његова породица, Скупштина Општине Бајина Башта са предсеником Милојем Савићем, др Радомир Павловић.