Саринац

Историја манастира Саринац

Manastir Sarinac

Недалеко од Великих Пчелица на малом платоу изнад Дуленске реке, налази се обновљени манастир Саринац. Предање је једино сведочанство да је овај манастир постојао у даљој прошлости.
Претпоставља се да је саграђен крајем 14. века, непосредно после Косовске битке. На месту црквине направљен је нови и освећен 1996. године.

Недалеко од Великих Пчелица на малом платоу изнад Дуленске реке налази се обновљени Световазнесењски манастир Саринац. Легенда и његово заснивање повезује се са три сестре које у XIV веку подижу у Левчу три манастира (Денковац, Ралетинац, Саринац). До обнове, од првобитних грађевина, цркве и конака, очувани су само нејасни трагови темеља.

Деведесетих година XX века почиње обнова, подизањем нове цркве и конака. Манастрски храм је скромних димензија, грађен у духу средњовековне рашке архитектуре. То је једнобродна грађевина са отвореним тремом на западу и петостраном плитком олтарском апсидом ма истоку. Изнад централног простора уздиже се масивна осмострана купола. Зидана је од белих опека, а фасаде су обрађене полихромно, зидови су бели, а оквири око прозора и кровни венци црвени. Засведена је полуобличастим сводом и покривена бакарним лимом. Трем је оживљен ступцима и полукружним луцима.

Обновљен је и гроб ктитора, који се, према веровању, налази десетак метара источно од цркве.