Дубоковац

Историја манастира Дубоковац

Манастир се гради на мјесту званом Дубоковац, гдје се према казивању мјештана, указао лик Свете Петке Трнове, након чега су вјерници почели да посјећују то мјесто, а Српска православна црква одлучила да сагради манастир.

Прије рата вјерници су на поклоничко путовање Светој Петки одлазили у Подвиње. У рату ово светилиште је постало логор за Србе.

Осамдесетчетворогодишњој Стани Видаковић из Доњег Клакара код Брода прије шеснаест година се указао лик Преподобне мученице Параскеве – Свете Петке Трнове и на том мјесту касније је пронађена икона ове светитељке и то иста она икона која се налазила у православној цркви у Подвињу код Славонског Брода (Република Хрватска).

До пред посљедњи рат православни вјерници су на поклоничко путовање Светој Петки одлазили у Подвиње, надомак Славонског Брода. Током ратног сукоба ово светилиште је претворено у логор за Србе, а касније је порушено до темеља.

Увијдевши невољу која се спрема српском народу, Света Петка се, Божијом вољом „преселила“ преко ријеке Саве у Дубоковац, заселак насеља Доњи Клакари, прича народ. Нико не може да објасни како се поред стабла испод којег је текла вода једнога дана појавила икона Свете Петке Трнове.

Прича о указивању Свете Петке у Дубоковцу надалеко се прочула, па многи данас овдје долазе и узимају ту воду. Искуство ове старице имало је још неколико мјештана овог села које се налази у подножју планине Вучијак на путу Брод – Оџак.

Прича о указивању лика Свете Петке у Дубоковцу доспјела је и до владике Василија, Епископа зворничко-тузланског, који је дао благослов да се на овом мјесту може изградити манастир посвећен овој светитељки.

Градња једнобродног храма је започета 22. децембра 2005. године. Темеље је осветио 7. августа 2006. године Епископ Василије. Храм је сазидан од пуне цигле, покривен бакром. Има куполу и звоника са три звона. Пројекат за храм је израдио 1999. године архитекта Љубиша Фолић из Београда.