Моравци

Историја манастира Моравци

Manastir Moravci

Манастир Моравци је смештен у живописан предео села Моравци у прелепом Качерском крају. Налази се са леве стране Ибарског пута, 2 километра надомак Љига, из правца Београда према Чачку. Манастир је, по предању, подигнут у 13. веку у доба Немањића. Као ктитор се помиње Урош Први Немањић, краљ српски. После турског ропства1798. године, манастир је обновио игуман Хаџи Ђера.

Обновљени моравачки манастир је одиграо важну историјску улогу у борби српског народа за ослобођење од Турака. Игуман манастира Герасим Хаџи Ђера је један од првих мученика за народну слободу. Погибија Хаџи Ђере у сечи кнезова 1804. године је својеврсно сведочанство о деловању манастира и његовог игумана у припремама Првог српског устанка.

На Васкрс 1815. године у манастиру Моравци је одржана скупштина на којој је присуствовао Милош Обреновић и која је служила да распали срца и распростре Други српски устанак. Одатле Милош одлази у Чачак, где су његов брат Јован и Лазар Мутап потукли Турке.

Данашњу цркву од тесаног камена започео је кнез Милош, а довршио је кнез Михаило Обреновић уз помоћ прилога села Моравци, Липље, Дићи, Гукоши, Ивановци, Пољанице, Козељ, Бранчић и Брајковац и то од сваке мушке главе по седам дуката у злату. Црква је освећена на дан Сабора Светог Архангела Гаврила 26. јула 1858. године од епископа Јоаникија.

По предању, у манастирску цркву су узидане мошти руке Светог Апостола Томе, које је Хаџи Ђера донео при посети Христовом Гробу у Јерусалиму. У манастирској ризници се чувају богослужбене књиге, којима је манастир снабдео Хаџи Ђера.