Рожањ

Историја манастира Рожањ

Храм је посвећен Светом пророку Јеремији. На мјесту гдје је некада постојао манастир из XIII вијека, а постоје претпоставке да је грађен у исто вријем када и манастир Ловница код Шековића. Године 1981. вршена су археолошка истраживања и у поду порушене цркве пронађена је гробница са тијелима тројице монаха из непознатог периода. Кости ових монаха се чувају у храму Светог агатоника у Прибоју. Претпоставља се да је манастир једна од задужбина краља Драгутина, да је био метох манастира Тавна и да су га Турци порушили у XVI вијеку.

Једнобродни храм Светог пророка Јеремије је димензија 9х7 метара и његова изградња је почела 2008. године. Темеље је осветио 14. маја 2009. године протојереј-ставрофор Цвико Мојић. Храм је саграђен од ситне цигле и камена, покривен лимом. Има звоник и два звона.

Црквена умјетност: Храм живопише Живорад Илић из Лознице у српско-византијском стилу. Иконостасс од јеловог дрвета је израдио Мирослав Мићановић из Бољанића. Иконе је осликао акдемски сликар Миладин лукић из Бијељине.

У селу Рожњу 1963. године подигнута је Спомен костурница у склопу Дома културе за 108 убијених мјештана овога села од стране усташа и домаћих муслимана. Њих 87 је живо спаљено у кући Неђе Мићића уочи Светога Николе, 18. децембра 1942. године. Током Одбрамбено-отаџбинског рата локални муслимани су порушили и Дом и Спомен костурницу 1992. године.