Стрмац

Историја манастира Светих Јоакима и Ане, Стрмац

Manastir Strmac

На темељима старог манастира који датира из 1313. године и који је срушен за време Турака, подигнута је црква посвећена Св. Јоакиму и Ани 1680. године. Манастир је по предању, откривен тако што је један дечак, који је боловао од губе (лепре), заспао под једном зовом, и у сну му се јавило да лежи на светом месту. Када се пробудио, видео је да је сав очишћен од болести своје, само му је на левој руци остао ожиљак да сведочи да је некад имао губу. Отишавши својој кући, у село Шошиће и све испричавши својим родитељима и мештанима, они сами кренуше да откопавају и налазе темеље цркве. Ктитор цркве није познат али је сигурно народна задужбина. Сама црква је приземна грађевина – брвнара.

Манастир је познат као целебни и доста људи долази недељом и празницима да им се чита молитва за здравље а брачни парови који немају деце долазе у Манастир, где им се даје грожђе са лозе Св. Симеона из Манастира Хиландар. Стрмац је једно време био испосница манастира Студенице а повезује их иста слава – Мала Госпојина и Св. Јоаким и Ана коју манастир Стрмац слави.

За време Другог светског рата манастир Стрмац је био женски, под управом Игуманије Косијане где је било 12 монахиња, као и монаси са Валама старог (отац Флавијан који је и сахрањен у Стрмцу). Од 1949. године, Манастир Стрмац је мушки у њему бивају по један или два монаха.

Раније је припадао нишкој Епархији, а од 1935. године Епархији жичкој, а сада припада Епархији крушевачкој. Тренутну дужност старешине обавља Игуман Николај, коме је придодата управа и Манастира Милентије.

Сви који изразе жељу, могу да дођу и преноће у новом конаку.