Гргетег

Историја манастира Гргетег

Manastir Grgeteg

Тврди се да је манастир подигао Вук Гргуревић (Змај Огњени) за свог слепог оца Гргура Бранковића (монаха Германа), али историчари то сматрају више легендом него чињеницом.

Као и код већине манастира не зна се поуздано ко је био градитељ манастира Гргетег као што није познато ни време његове изградње. Легенда тврди да је овај манастир подигао деспот Вук Гргуревић (Змај Огњени) не би ли сместио свога слепог оца Гргура Бранковића, слепог хиландарског монаха Германа. Наводи се чак и 1471. година као година његовог подизања. Но, како је Гргур Бранковић умро 1459. године то се ова прича одувек сматрала само легендом. Претпоставља се да је манастир саграђен између 1459. (пад Деспотовине), али пре турског освајања Срема (1521. године). Чини се да је манастир био добростојећи јер је, у време „откупа“ од Турака, своје винограде, баште, ливаде и њиве откупио за износ од 6000 акчи (акча – ситни турски новац), док су му годишња давања на име ушура од вина, житарица и кошница била повећана на 500 акчи. Манастир је очигледно добро стајао па опат Бонини наводи да је у 1702. години имао укупно 4 млина, 200 јутара ораница и ливада (у њему је тада боравило 25 монаха), а по једној аустријској повељи из 1706. године види се да је имао укупно десет воденица.

Манастир Гргетег (саграђен 1471. године, ктитор деспот Вук Бранковић “Змај Огњени Вук”), 22406 Ириг, тел: 022/464-199. Храм преноса моштију светог оца Николаја (иконопис Уроша Предића из 1902. године); капела: Рођења Пресвете Богородице (осветио је 1898. године патријарх Георгије Бранковић) и преподобног Серафима Саровског (осветио је 1999. епископ Сремски Василије Вадић).