Дуга њива

Историја манастира Дуга Њива

Manastir Duganjiva

Манастир Дуга Њива је манастир Српске православне цркве посвећен Светом пророку Илији. Налази се на Дугој Њиви, на планини Требави, у општини Модрича.

Након војне операције Коридор Војске Републике Српске, српски народ Требаве и околине је 1992. године изградио на Дугој Њиви цркву Лазарицу посвећену Светом цару Лазару и свим српским јунацима. Идеја за изградњу храма је донесена на традиционалном српском окупљању под називом Збор на Дугој Њиви, који се на Требави традиционално одржава у недељу на Огњену Марију од 1919. године. Повод је био побједа Војске Републике Српске у операцији Коридор, и сјећање на све погинуле српске борце од Косовског боја, до Отаџбинског рата (1992—1996).

На мјесту манстира некада се по предању налазио манастир Светог прорка Илије, који је порушен у вријеме Османлијског освајања Босне и Херцеговине. Манастирски кокплекс чине два храма и нови манстирски конак.

Храм Св. Кнеза Лазара и српских новомученика грађен је према пројекту архитекте Саве Кривокапића из Добоја од 1990. до 1992. године. Саграђен је од ситне цигле димензија 14х6 метара, има звоник са два звона. Храм је осветио Епископ зворничко-тузлански Василије 1991. године. Иконостас је израдио Перо Николић из Крушковог Поља, а иконе је осликао у српско-византијском стилу Александар Васиљевић из Добоја. Градњу овога храма највише су помогли: Димитрије Тошић и Јосиф Марић.

Други храм је посвећен Светом пророку Илији и градња је почела 2011. године. Темеље је осветио Епископ Василије 31. јула 2011. године.

У манастирској порти се налази и споменик палим борцима током свих ратова у двадесетом вијеку. Спомен костурница је такође у порти и у њој су положени земни остаци страдалог живља са Дуге Њиве у Другом свјетском рату.

Градњу новога храма највише су помогли: Влада Републике Српске, Општина Модрича, Општина Добој и Рафинерија уља Модрича