Вујан

Историја манастира Вујан

Manastir Vujan

Манастир се налази на пути Чачак – Горњи Милановац удаљен 4 км од села Прислоница подно планине Вујан. Стари манастир Обровин настао у доба Немањића, срушен је 1597 год а овај данашњи подигнут је 1805 год на пар км од старог у шуми, заслугом. Радисава Милошевића из Прислонице и Николе Луњевица из Луњевића. Црква је живописана 1808 године. Украшавање иконостаса светог храма обавили су чувени зографи браћа Јеремија и Стојан Михајловић. Нешто касније, поред храма, Луњевица је подигао полудрвени конак са доксатима за монахе и камену спомен чесму.

У углу порте саградио је чардак у коме је одседао за време боравка о празницима. У цркви манастира Вујан поред гроба непознатог монаха, налазе се мошти војводе Лазара Мутапа, газде Николе Милићевића и хаџи Јосифа Милошевића, угледног старешине овог манастира,као и војводе Николе Луњевице коме је унука краљица Драга Машин подигла споменик. То је лепа једнобродна црква без куполе. Изнад припрате која има настрешницу налази се високи звоник.Фреске су делимично сачуване.

Краљ Александар Обреновић поклонио је манастиру велики конак. Манастир Вујан слави Светог Архангела Гаврила (26-13. јула), једног од анђела божјих, који има улогу весника. У манастиру бораве монаси.