Ризница

Ризница

На жалост, драгоцености некадашње богате ризнице манастира Студенице с временом су нестале или су уништене.

Од сачуваних литургијских и других црквено-уметничких предмета издвајамо: плаштаницу Антонија Хераклејског, везену златним и сребрним нитима, из 14.

века; покров за кивот Светог Стефана Првовенчаног, дар султаније Оливере Деспине, кћери кнеза Лазара и жене Бајазитове.

Међу предметима од племенитих метала најдрагоценији је прстен краља Стефана Првовенчаног, који се налазио у кивоту Светог Краља, на ланцу, увијен у тканину, до 1955.  када је извађен и изложен у ризници. Прстен је златан, у филиграну, и византијски је рад из периода 11-12. века.

Изванредно уметничко дело представља и ставротека из 1628. године од позлаћеног сребра, украшена плавим и сребрним емајлом. На њој су рељефне представе Христовог Вазнесења, окружене симболима, јеванђелистима, док су по ободу дате сцене лова и прикази студеничких ктитора Стефана Немање и Стефана Првовенчаног.

Седамнаестом веку припада више изложених предмета од позлаћеног сребра, као рипиде, петохлебница и две чаше са сценама из лова, док је фино ажурирана готичка кадионица настала у 16. веку. Од некада драгоцене студеничке библиотеке сачуван је веома мали број рукописа, и то пре свега једно четворојеванђеље из 15.века, украшено великим заглављима и преплетеним иницијалима који су богато колорисани. Више изложених предмета су на српском, турском, руском, румунском и немачком језику, међу којима се истичу богато украшене руске грамате и румунске повеље, које сведоче о разгранатим везама овог манастира. Од сликарких радова истиче се напрсни триптих из 1750.г. украшен седефном интарзијом и позлаћеним филигранским оковима.