Ризница

Историја манастира Високи Дечани

Ризница

Уз ризницу светогорског манастира Хиландара, дечанска ризница је убедљиво најбогатија у Србији, чувајући највећи број драгоцености из прошлих векова. Збирка икона манастира Дечана је јединствена за српске прилике, јер су сачуване све иконе са првобитног каменог иконостаса, из времена око 1340. године. Посебну вредност има монументална икона Светог ктитора храма – Стефана Дечанског, која представља најбољи рад Лонгина, чувеног сликара из 16. века. На икони су приказане сцене из живота Стефана Дечанског, по Житију овог краља које је написао Григорије Цамблак, један од дечанских игумана. Сачуван је игумански престо из 1335. године, крст који је манастиру поклонио сам цар Душан, као и оригинални кивот за свете мошти Стефана Дечанског, урађен у дуборезу, са добро сачуваном бојом којом су били украшени резбарени делови. Сматра се да свете мошти светог Стефана Дечанског имају исцелитељску моћ. У дечанској ризници се чувају многи златарски радови из 16. века, 17. века и 18. века који показују да је златарска вештина била негована и развијана и током турског ропства.
Библиотека манастира Дечана садржи око 170 средњовековних рукописа. Међу највреднијим рукописима дечанске ризнице су оригинална дела српске средњовековне књижевности, као Житије Стефана Дечанског са почетка 15. века, похвалне песме монаха Лонгина првомучненику архиђакону Стефану, као и збирка турских докумената од 15. до 19. века који се односе на историју манастира Дечани.
Данас братство Манастира Дечана броји двадесетак монаха и искушеника који живе у општежићу, молитви, и, тежећи заједницком општем спасењу, настављају традицију монашке прошлости, водећи духовно богат монашки живот овог светог места. Богослужења у Децанима се врше по древном типику Свете Горе Атонске у јединствено хармоничном појању и молитвана, од 05,00 ујутро са поноцном слузбом, литургијом током сата и вецерњом слузбом, на коју позива клепало. Богослужења пред недељу и празнике су посебно свечана и трају по неколико часова, током којих је црква манастира Дечана осветљена безбројним свећама. Најлепша служба у Високим Дечанима је током недеље и празника, коју служи игуман и Владика Теодосије, уз саслужење братства, када су капије манастира Дечана, као и обично, широм отворена странцима, убогима и болеснима. Појање дечанских монаха и прекрасна црква тада у потпуности долазе до изражаја. Братство манастира Дечана се бави разноврсним пословима и активностима : дуборезом, иконографијом, издаваштвом, превођењем, мисионарским и хуманитарним радом, производњом вина, сира и природног меда одличног квалитета… Свети Kраљ Стефан Дечански је, каже народно предање, лично засадио винограде у селу Велика Хоча, у близини Ораховца, где се и данас налазе дечански виногради. Узгој грозђа и производња лозоваче – ракије од лозе, као и чувеног црвеног вина из Дечана је послушање које се одвија на манастирком поседу Високих Дечана – метоху у Великој Хочи. Ово мало, јединствено село, са 13 православних цркава је место у коме монаси, уз помоћ локалног становништва, производе благословено вино, изузетног квалитета. Дечанско црвено вино, које производе монаси на предањски начин, у древним виницама дечанског метоха у Великој Хочи, одликује загасита боја рубина са љубичастим нијансама. Миомирисни склад дечанског вина компонован је од финих тонова шумског воћа, препечених лешника, благе нијансе цимета и шафрана. Укус је пун, текстура глатка, попут свиле… Тајна укуса, мириса и хармоније дечанског вина се открива постепено, сваки пут као ново пријатно искуство.

Црква у Дечанима је временом примила бројне дарове, који чине праву ризницу икона, намештаја са интарзијама, литургијских предмета и књига.

Дечанска колекција садржи више од 90 икона, које датирају у распону од XIV до XVII века. Најстарије иконе имају изузетну уметничку вредност и представљају врхунац српског и византијског иконописаштва. Бројне иконе из XVI века приписују се чувеном иконописцу Лонгину о чијем боравку у Дечанима сведоче најмање три независна извора.

Богата дечанска колекција садржи 160 рукописа и 17 антикварних штампаних књига. Већина књига је литургијске садржине. И данас се користе приликом свете архијерејске литургије. Реч је махом о јеванђељима, требницима, молитвеницима, делима светих Отаца, као и рукописима, који приповедају о животу у манастиру.

Многи сакрални предмети имају дугу и занимљиву историју, од оловног предмета, пронађеног у реликвијару светог Стефана Дечанског, до свећњака за заветне свеће, искованог у бронзи, са ножицама у облику лава и геометризованом орнаментиком из XIV века, Григоријевог звона (дар слепог сина деспота Ђурђа Бранковића) из четрдесетих година XV века и Мастрелене из 1458. године са натписом на грчком.

Посебно су драгоцени путир Радивоја из 1568. године пехар Игњатија Дечанца из 1840. године. У ризници манастира је и мала колекција сребрних заветних колевки, различитих величина, које су, молећи за милост Господњу, даровали парови без деце.

Шармантна је и Књига утисака у коју су деценијама посетиоци Манастира уписивали своје утиске.

Manastir Visoki Decani